J. W. Ocker „Neetud asjad”

Kas sa oled kunagi mõelnud, et on olemas esemeid, mis võivad ühele inimesele või suisa tervele suguvõsale häda või õnnetusi kaela tuua? Neid asju nimetatakse neetud asjadeks. Teisisõnu tegu on asjadega, mille omamine, avamine või millega kokkupuutumine võib tuua inimese ellu ebaõnne või suisa tappa.

Sellised asjad võivad olla täiesti igapäevased esemed nagu raamat, nukk, sõrmus, vaas jpm.

Ega keegi täpselt teagi, kus ja kui palju neid esemeid on, kuid sellest raamatust võib lugeda kõige kurikuulsamatest lugudest, mida on siin üle viiekümne. Jaotatud on nad suuremate alapealkirjade alla, nt neetud asjadest pööningul või surnuaias, turgudel jne.

Tuntumad lood on siin näiteks Ed ja Lorraine Warrenite muuseumikollektsioonist, mille kõige kuulsaim muuseumieksponaat on neetud nukk Annabelle; neetud telefoninumbrist, mille omanikud kõik väga õnnetul kombel järgemööda surma saavad; Ungari enesetapulaulust, mille melanhoolne meloodia põhjustas nii palju surmasid, et selle mängimine keelati klubides ja raadiotes ära; nõiutud kummutist, mille tõttu kannatas üks suguvõsa tervelt sada aastat. Veel on juttu jäämees Ötzist, kelle keha avastati Itaalia alpidest 5300 aastat pärast tema surma ja kelle leidjaid on tabanud ebaõnn ja kohutavad õnnetused. Need on sellest põnevast raamatust vaid mõned üksikud lood.

Minu lemmik lugu on seotud neetud kuldsõrmusega, mille põnev ajalugu inspireeris kirjutama nüüdseks 20. sajandi fantaasiamaailma tuntuima triloogia loo. Kuid millise sõrmusega on tegu ja millist kirjanikku see sõrmus mõjutas, võib lugeda juba sellest raamatust.

Kohustuslik kirjandus kõikidele õuduslugude fännidele ja üleüldse põnev teos kõigile, kellele meeldivad müstilised, veidrad ja õudsed lood esemetest, millel on huvitav ajalugu.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2021

Tõlkinud: Triin Wood

Leia e-kataloogist ESTER

Diana Taukul

Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga