Birgitte Sally „Small talk: seltskondliku vestluse kunst”

Birgitte Sally raamat „Small talk: seltskondliku vestluse kunst” annab meile tööriistad, kui soovime parandada oma oskusi kontakte luua. Small talk ehk viisakusvestlus on inimeste vahel kontakti loov suhtlus, sest viisakusvestluse eesmärk on ühenduse saavutamine teise inimesega, rääkimine millestki, mis on meil just siin ja praegu ühist (räägitavast tähtsam on see, kes me oleme) ja kommunikatsioon. Viisakusvestluse ajendiks on soov olla teise inimesega dialoogis. Inimestel on vaja argiseid põgusaid vestlusi, et ennast tööl hästi tunda ja viljakat koostööd teha, et luua side oma projektimeeskonna, klientide ja tarnijatega, samuti eraelus tuttavate ja sõpradega suhtlemisel ning suhtlusvõrgustiku laiendamiseks.

Raamat käsitleb small talk’i kui erilist kommunikatsioonivormi. Kesksel kohal on kontakti loomine, mitte vestluse sisu. Käsiraamatus selgitatakse ka mehhanisme, mis aitavad ületada psühholoogilisi barjääre, mis võivad ette tulla võõraste inimestega vestluse algatamisel. Raamatus kirjeldatakse vahendeid vestluse alustamiseks, selle üleval hoidmiseks ja korrektseks lõpetamiseks.

Lähedaste vestlusega tekib usaldus ja niimoodi loome endale sotsiaalse võrgustiku. Sotsiaalvõrgustiku suurus näitab, kui paljude inimeste jaoks oled sa usaldusväärne. Raamatus käsitletud small talk’i tehnikatest ja tagamaadest võib olla kasu ka rahvusvahelisel suhtlemisel. Meie põhjamaalaste suhteliselt funktsionaalne kõnelemisviis võib mõjuda teise kultuuriruumiga inimestele heidutavalt. Siinkohal võib suhete loomisel ja kinnistamisel olla suur abi viisakusvestlusest.

Raamat kasvatas mu enesekindlust võõrastega suhtlemisel ning andis tööriistad keerulisemat laadi vestluste ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks. Kogesin raamatut lugedes erinevate situatsioonide äratundmist ja rõõmu, et mul on nüüd teadmised, kuidas suhelda neis olukordades nii, et tekiks vestluspartneriga kontakt.

***

Ilmunud: Kunst, 2008

Tõlkinud: Ingrid Gilts-Nittim

Leia e-kataloogist ESTER

Signe Tammesalu

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga