Bonnie Garmus „Keemiatunnid”

Elizabeth Zott ei ole tavaline 1960ndate naine. Tema ei arva, et naise roll on kodus lapsi kasvatada ja süüa teha. Teda huvitab keemia ja ta on ennast ise sellel alal harinud. Ta on intelligentne naine, kes soovib teha teadust. Naisel on olemas töökoht Hastingsis, kus ta kohtab lõpuks endasugust meest. Nendevaheline keemia on täiuslik. Samas ei ole tal soovi abielluda ning lapsi ei soovi neist kumbki, mis on tollel ajal ennekuulmatu.

Paar aastat hiljem juhtub siiski nii, et Elizabeth on üksikema, kes on sunnitud vastu võtma telejaama pakkumise teha kokandussaadet „Õhtusöök kell kuus”. Elizabeth keeldub ka seal järgimast meeste ette kirjutatud norme, et ta peab saates olema seksikas ja lõbus. Ta ei õpeta oma saates naistele ainult toidu valmistamist, vaid ka igapäevast keemiat ja seda, kuidas oma elu muuta. Elizabeth ajab asju omamoodi ning ta soovitab ka teistele naistele, et nad järgiksid oma unistusi ning ei laseks neid kellelgi soo, rassi, majandusliku seisukorra või religiooni pärast alla suruda.

„Keemiatunnid” räägib loo Elizabethist, kes püüab teadlasena läbi lüüa 1960ndate aastate meestekeskses ühiskonnas. Sellest, mida pidid naised töökohal taluma. Neid ei võetud tõsiselt, naisi peeti rumalamaks kui mehi.

Minu jaoks on see üks selle aasta paremaid lugemiselamusi. Milline suurepärane teos! Raamat kirjutab tõsistel teemadel, aga on samas kohati väga humoorikas. Elizabeth on omamoodi suhtlemisstiiliga naine, kes paneb endale kaasa elama. Ta ütleb ausalt välja, mis ta mõtleb ning paneb mehed oma õigustatud küsimustega tihtipeale täbarasse olukorda. Ja mida kõike mõned mehed on valmis raha pärast tegema…

***

Ilmunud: Varrak, 2022

Tõlkinud: Kristina Uluots

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga