Miika Nousiainen „Juureravi”

Alustuseks ja julgustuseks olgu öeldud, et „Juureravi” on humoorikas lugu, vaevarikkaid stomatoloogilisi üleelamisi seal ette ei tule.

Romaan algab Helsingi mehe Pekka visiidiga hambaarsti juurde. Hambaarst kannab temaga sama perekonnanime ja tundub väga sarnane tema isaga (Pekka on näinud fotosid isast). Kinnise olekuga hambaarst Esko pole esmalt valmis nende sugulussuhteid jutuks võtma, alles peale mitmendat raviseanssi mainib ta Pekkale, et nad on (pool)vennad. Mehed hakkavad aeg-ajalt ka väljaspool hambaravikliinikut kohtuma. Isaga pole kumbki neist koos kasvanud, ka õdesid-vendi pole neil olnud.

Raamatu sisu on edasi andnud kas noorem vend Pekka või hambaarstist vend Esko. Juhtub ka seda, et mõlemad kirjeldavad sama olukorda. Näiteks filmi valimist ühise kinokülastuse jaoks.

Esko: „Lasen Pekkal filmi valida. Mul on selles suhtes välja kujunenud kindel maitse, aga ma ei taha Pekkale oma sisemaailma avada. /…/ Ma ei tihka Pekkale tunnistada, et mulle meeldib vaadata Hollywoodi romantilisi filme.“ (lk 11)

Pekka: „Filmi oli üllatavalt keeruline valida. Parim võimalus oleks olnud vaadata romantilist komöödiat Reese Witherspooniga peaosas, aga see ei lähe kohe kuidagi. /…/ Kõigist maailma inimestest on just Esko see, keda on raske kujutleda romantilist ajaviidet vaatamas.“ (lk 14)

Pekka püüdluseks on saada rohkem teada isa kohta ja võimaluse korral temaga kohtuda. Mõne aja pärast on just skeptiline Esko see, kes saab edasiviivaks jõuks isa-otsingute jätkamisel. Ta võrdleb isa otsimist juureraviga, mis tuleb alati lõpule viia. Rõõmustaval moel juhib üks infokild teiseni, vennad külastavad isaga seotud isikuid Soomes, Rootsis, Tais ja Austraalias. Nii kulgedes saavad nad juurde sugulasi ja mõtisklevad ühtlasi kohalike olude üle.

Rännaku lõpul tõdeb Pekka, et on leidnud iseenda. Veelgi rohkem on muutumas Esko elu, seda kindlasti positiivses suunas.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2022

Tõlkinud: Triin Aimla-Laid

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogus ELLU

Anneli Limberg-Helistvee

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja  

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga