Lucy Jones „Paradiisi kaotades”

Raamatu autor Lucy Jones soovib teada, kuidas mõjutab loodus inimese tervist ja heaolu ning kuidas seletab seda teadus. Huvi selle teema vastu tekkis tal isiklikust kogemusest– nimelt aitas loodus tal terveneda alkoholismist ja depressioonist. Selle raamatu lugemine ongi eriti tore just seetõttu, et autor toetub teema avamisel nii enda vaatepunktile kui ka mahukatele teadusuuringutele.

Niisiis – looduse positiivse mõju kohta on tehtud palju põnevaid uuringuid. Näiteks selgus, et haigla patsiendid, kelle palatiaknast paistab killuke loodust, paranevad kiiremini kui näiteks need, kelle aknast paistab vastasmaja sein.

Huvitava katse viis läbi ühe Oregoni vangla töötaja. Selles vanglas viibivad kurjategijad pidid nelja seina vahel veetma 23 tundi päevas. Tunnike anti sisehoovis jalutamisele, aga seal hoovis võib loodusest vaid unistada. Märgati, et vangide vaimsed probleemid võimendusid ja oli palju enesetappe. Olukord paranes tunduvalt siis, kui üks töötaja, inspireerituna ühest Ted Talkist, seadis sisse ruumi, kus sai vaadata loodusfilme.

Teosest selgub, et loodus mõjutab positiivselt ka neid inimesi, kes seda enda väitel ei naudi. Nii võib toanurgas seisev lillepott või akna taga sahisev puu maandada stressi nii, et sellest ise otseselt aru ei saagi.

Looduses viibimine vähendab ärevust ja aitab kaasa loovusele. Autor külastas mitmeid ebatraditsioonilisi koole, mille õppetöö toimus väljas. Ta oli vaimustunud sellest, mida ta nägi – õppematerjalina kasutati looduses leiduvat, koos grilliti ja matkati. Lapsed olid väga õnnelikud ja rahulikud.

See raamat on minu kindel soovitus kõigile, ma pole ammu midagi nii huvitavat ja kasulikku lugenud. Kindlasti inspireerib veetma rohkem aega looduses ja sellesse austavamalt suhtuma.

„See küünistab. See perutab. See mädaneb. See indleb. See kääksub. See kiunub. See mälub. See plahvatab. Milline metsik ja hämmastav disko siin Maa peal käib, kui me ainult vaataksime ja tähele paneksime!“ (lk 102)

***

Ilmunud: Puänt, 2022

Tõlkinud: Johanna Taiger

Leia e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga