Hervé Le Tellier „Anomaalia”

Ühel märtsikuu päeval toimub Pariisist New Yorki lend, mis satub ootamatult tormi kätte. Sellel reisil juhtub midagi, mis paiskab segi mitmete inimeste elud. Tegelasi on siin raamatus omajagu ning neid seobki omavahel see lend. Nende inimeste hulgas on advokaat, laulja, arhitekt, filmitegija, lihtsad pereinimesed ja väikesed lapsed ning üks kirjanik.

Sündmuse lahendamiseks kutsutakse kohale mitmeid spetsialiste, pakutakse erinevaid selgitusi olukorrale ja võimalikke lahendusi. Peamine küsimus, mis raamatust kõlama jääb, on see, mida inimene teeb, kui kohtub iseendaga, ja kuidas ta sellele reageerib.

Minu jaoks oli tegemist huvitava psühholoogilise põnevikuga, mis lõi küll iselaadse olukorra, aga ühtset lahendust ei pakkunud. Kõige huvitavam oligi minu jaoks algus, kus tutvustati erinevaid tegelasi, ning ka olukord, millesse nad sattusid. See paiskas nii palju asju segamini. Ma ei tea, kuidas ma ise sellises olukorras käituksin ja see pani mu omaenda elu üle järele mõtlema. Samas ei läinud autor minu meelest päris süvitsi teemasse ja kohati jäi natuke pealiskaudne mulje. Eriti põhjustasid seda muljet spetsialistide erinevad teooriad. Huvitav oli ka jälgida, kuidas erinevad inimesed probleemi lahendasid ja olukorraga kohanesid. Mulle tundus, et ei tulegi mingit lahendust, aga raamatu lõpp pakkus selles osas teatava üllatuse. Soovitan lugemiseks neile, kes armastavad intelligentseid psühholoogilisi põnevikke.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2021

Tõlkinud: Sirje Keevallik

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga