Blanka Lipinska  „365 päeva”

Poola päritolu autor avab oma bestselleris ukse kahe armastaja intrigeerivasse ja hirmutavasse, aga samas muljet avaldavasse ellu. Lugeja ees rullub lahti erootilise varjundiga armastuslugu, mis ei jäta kedagi külmaks.

Sitsiilia maffiaboss Massimo Toricelli oli aastate eest suremas ja sai ilmutuse naisest, kes oli ainult temale määratud. Peale pikka koomas viibimist võttis ta ilmutuse endale kinnisideeks ja keskendus vaid ühele eesmärgile: leida üles nägemuses ilmunud salapärane võõras kaunitar. Selleks naiseks osutub Laura Biel, poolatar, kes saabub oma sõprade ja elukaaslasega Sitsiiliasse sünnipäeva tähistama. Laurat saatuse tahtel tänaval kohanud Massimo saab teadlikuks sellest, tema unelmate naine on päriselt olemas. Mehena, kes on harjunud alati oma tahtmist saama, röövib ta naise.

Väljapääsmatusse olukorda sattunud Laurat lummab küll Massimo salapära ja seksapiilsus, kuid sõjaka natuuriga naine ei luba endal rahumeelse ja allaheitliku vangi muljet jätta. Avanud Laura ees oma mineviku ja paljastanud tema sealviibimise põhjused, esitab Massimo Laurale tingimused: Laural on 365 päeva aega mehesse armuda. Kui seda ei juhtu, võib ta lahkuda. Saades teadlikuks asjaolust, et põgenemisel võivad ohtu sattuda tema pereliikmed, otsustab Laura alistuda ja mõistab, et tal ei jää muud üle, kui osaleda selles seikluses, mille saatus on talle teele ette veeretanud.

Lugu on paeluv, kuid võib konservatiivse maailmavaatega lugejal sõna otseses mõttes hinge kinni lüüa, sest vürtsikalt kirja pandud stseenid pole kaugeltki delikaatsed ning fantaasiaks palju ruumi ei jäeta. Me loeme seda, millest kõva häälega ei räägita …

2021. aastal valmis raamatust Netflixi platvormil ka vaatajarekordeid purustanud film. Tegemist on triloogia esimese osaga. Edasi jääb üle vaid oodata, kas Laurale sünnipäeval õnnesooviks lausutud toost “Sinu jaoks, et leiaksid selle, mida otsid, omaksid seda, mida tahad, ja saaksid olla seal, kus soovid” (lk 29) kujuneb naise jaoks soovitud reaalsuseks.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2022

Tõlkinud: Eve Arm

Leia e-kataloogist ESTER

Marelle Kirnmann
Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga