Brenda Janowitz „Grace Kelly kleit“

„Grace Kelly kleit“ on väga petlik raamat. Vaadates pulmakleidis naise kujutist kaanel ja lugedes, et raamat on ilmunud kirjastuselt Ersen (tuntud kui kergema kirjanduse väljaandja), võiks arvata, et tegemist on lihtsakoelise ajaviiteromaaniga. Tegelikult pole see sugugi nii. Ajaviiteromaan on see ehk küll, ent see on kindlasti ka mõtlemapanev ja südamlik kvaliteetsemat sorti lugemine. Minu jaoks on see senise aasta üks parimaid lugemiselamusi.

Tegevus toimub kolmel ajajärgul – aastatel 1958, 1982 ja 2020 – ning saame jälgida kolme põlvkonna naise lugu. Kuigi igas loos on olulisel kohal Grace Kelly stiilis õmmeldud kaunis pulmakleit, on naised ja nende elud väga erinevad. 1958. aastal püüab noor õmblejanna Rose ennast igati tõestada ja muretseb, kas on talle pandud kohustuste vääriline; samuti on ta lootusetuna näiva armastuse pärast õnnetu. 1982. aasta taustal saame lugeda kolledžitudeng Joanist, kes on kihlatud ja valmistub kandma oma ema kaunist pulmakleiti … Ent samas ei ole ta sugugi veendunud, et tulevane abikaasa on tema jaoks õige. 2020. aasta kangelanna on isepäine mässaja Rocky, kes valmistub samuti abielluma. Ta ei soovi pulmas kanda traditsioonilist pulmakleiti, vaid midagi hoopis omanäolisemat. Ometi on tema ema südamesoov, et tütar kannaks sama kleiti, mida temagi omal ajal. Rocky teab, et selle soovi ignoreerimine teeks emale väga haiget.

Kõik lood on haaravalt kirja pandud, peategelaste probleemidele on kerge kaasa elada ja neid on kerge mõista. Minu jaoks oli kõige paeluvam 1958. aasta noorukese õmblejanna lugu. Loomulikult ilmneb lõpus ka see, mis kõigi nende naiste lugusid omavahel seob.

***

Ilmunud: Ersen, 2022

Tõlkija: Maia Planhof

Leia e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga