John Fante „Oota kevadeni, Bandini“

Itaalia päritolu Svevo ja Maria Bandini ning nende pojad Arturo, August ja Federico elavad Colorado väikelinnas. Maailmas valitseb majanduskriis ning sügavas vaesuses elava pere võlad aina kasvavad, ent võimalused raha teenimiseks aina kahanevad.

Ühel päeval on majapidamisse taas oodata kurikuulsa ämma külaskäiku. Nimelt ei kannata naise ema oma väimeest silmaotsaski. Vanadaami küllatuleku ajaks on Svevo meelega sõbra juurde jooma läinud, mida ema loomulikult Mariale ette heidab. Peale napsitamist mees aga koju enam ei jõuagi. Vaesus ja võlad rõhuvad, abikaasa on teadmata kadunud ja Maria vajub depressiooni, millest ei suuda teda päästa isegi tema usk ega palved. Lisaks vaesusest tulenevatele probleemidele teeb üks perepoegadest, kes vaevleb teismelisele omases armuvalus, nii koolis kui ka kodus mitu rumalat tempu.

Ühel päeval silmavad vennad isa linnas võõra naise seltsis. Ühtäkki on kõik selge – isa ei tulegi enam koju tagasi. Teismelise jaoks on see ühtaegu meelierutav kui ka vihale ajav: ta imetleb isa maskuliinsust ja võimet jõukat daami “vallutada” ning vihkab ema nõrkust ja aastatega kuhtunud ilu. Samas tunneb vanim poeg Arturo ka seda, et peab oma ema kaitsma, ja asub seda endale omasel viisil tegema.

Tegu on poeetilise teosega vaesusest, teismelise unelmatest ja armastuse reetmisest. Raamatut lugedes võid tunda, kuidas ka sinul endal jalad külmetama hakkavad, magu kokku tõmbub ja ärritus naha all kihelema hakkab. Samas pakub teos ka suud muigele kiskuvaid momente (kui lugeda poisi unelmaid oma südamedaamist). Kokkuvõtvalt – väga palju tundeid ühes võrdlemisi lühikeses raamatus.

Romaanist on ilmunud samanimeline film, mis esilinastus 1989. aastal.

John Fante teosed on avaldanud suurt mõju ka Charles Bukowskile, kes on öelnud, et Fante on tema jumal ja inspireeris teda kirjanikuks saamisel.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2022

Tõlkinud: Lauri Saaber

Leia e-kataloogist ESTER

Helen Reiser

Kalamaja raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga