Donatella Di Pietrantonio „Arminuta. Tüdruk, kes tuli tagasi“

See on hingekriipiv ja kaasahaarav raamat, mille teema on aktuaalne igal ajal: lugu katkisest perest, lapsest ja tema tunnetest perekonna ja ema vastu. Autori stiil on otsekohene, ilustamata ja aus. Kogu jutustuse vältel saab elada kaasa peategelasele, 13-aastasele tüdrukule, ning loota, et kõik lõppeks õnnelikult. Lugu algab üsna kurvalt, kui Arminuta kaotab ühe hetkega oma armsa mugava kodu ja teda kasvatanud vanemad ning pöördub tagasi oma pärisperekonna juurde. See on aga hoopis teistsugune maailm ja raamatu edenedes selgub kibe tõde, miks kõik on just nõnda läinud.

Üsna vaene ning lasterikas perekond ei võta tüdrukut avasüli vastu. Arminuta leiab siiski järjest enam kontakti oma õega, aga peab toime tulema ka vanemate vendadega. Ajapikku saavad õed omavahel väga lähedaseks. Samas igatseb Arminuta kasuema järele, kes on oma valega mõtlematult tüdrukule haiget teinud. Lõpuks õnnestub tal minna koos õega emale külla, aga kohtumine ei ole kahjuks selline, nagu ta on lootnud. Olgu tema pärisperekond selline nagu on, valitseb nende vahel siiski üksteisest hoolimine ja armastus. Näeme, kui palju suudab välja kannatada üks laps ning ikkagi endale ja oma tõekspidamistele kindlaks jääda. Näeme sedagi, kuidas inimene võib mõtlematult oma lähedastele haiget teha. Raamat on südantsoojendav, ent samuti mõtlemapanev ja kurb.

Autor võitis selle raamatuga Itaalia ühe mainekama kirjandusauhinna ja teose järgi on tehtud ka film.

***

Ilmunud: Päikese Kirjastus, 2022

Tõlkinud: Kaidi Saavan

Leia e-kataloogist ESTER

Siiri Alvela

Torupilli raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga