M. C. Beaton „Agatha Raisin ja halvad laenud”

Agatha Raisin on M. C. Beatoni loodud kriminaalromaanide sarja peategelane. Agatha ei ole „klassikaline“ detektiiv, vaid keskealine turtsakas naisterahvas, kellel pole armastuses üldse vedanud.

Romaani tegevus toimub Piddlebury külakeses, kust ühel päeval leitakse surnuna küla uustulnuk, Gloria French.  Kuigi proua oli heategevuse musternäide, pole külarahvas sugugi kurb, sest ilusa fassaadi taga oli tegelikult hoopis midagi muud. Aga pisikestest vargustest polnud ju mõtet teistele rääkida.

Agatha Raisin palgatakse mõrva uurima, aga külarahvas teeb kõik, et saladusi varjata ja uurimist takistada. Selgub, et ilusa eeskujuliku külakese idüll pole üldse nii veatu. Kummalised külaelanikud, segased isiklikud elud ja hullud sõbrad annavad kokku mõnusa kompoti.

Romaan on kergelt loetav, rahulikult kulgev ja kaasahaarav, humoorikas, irooniline ja pisut nukker. Mitmetasandiline erinevates suundades hargnev mõrvamüsteerium lihtsalt ei lase raamatut käest panna. Hoolimata vägivaldsetest surmadest on romaan pigem naljakas. M. C. Beaton on üks tänapäeva populaarsemaid šoti krimikirjanikke. Samalt autorilt on eesti keelde tõlgitud ka hulk Šotimaal tegutseva konstaabel Hamish Macbethi juhtumeid.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2022

Tõlkinud: Andrus Igalaan

Leia e-kataloogist ESTER

Eike Lille

Tondi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga