Stig Claesson „Sina maga, mina pesen nõud”

Sain rootsikeelse raamatu („Sov du sa diskar jag“) 2004. aastal kohe pärast selle ilmumist oma Rootsi sõbralt kingituseks. Sõber oli hiljuti saatnud taevastele teedele oma armastatud abikaasa, kes oli Eesti juurtega ja ühtlasi ka minu südamesõbranna. Kuigi oskasin veidi rootsi keelt, osutus raamatu lugemine minu jaoks liiga keerukaks. Seda suurem oli minu rõõm, kui raamat 2009. aastal esmakordselt eesti keeles ilmus. Kahjuks oli sõbranna abikaasa selleks ajaks ise raskele haigusele alla vandunud ja nii ei saanudki ma temaga raamatust rääkida.

Mäletan, et lugesin eestikeelse teose kohe pärast selle ilmumist läbi. See ei meeldinud mulle. Mu elus oli tollal kõik olemas: tervis, armastus, töö, sõbrad ja huvid. Raamat tundus seevastu liiga pessimistlik ja keerukas; haigustest, surmast ja leinast rääkiv. Nüüd tean, et tõrjusin neid teemasid, sest ma polnud niisuguse raamatu jaoks veel valmis.

Äsja avastasin teose enda jaoks uuesti ja lugesin selle ühe päevaga läbi. Tegu oli justkui teise raamatuga. Olin nüüd ise kolmteist aastat vanem, pidanud oma armsamaga hüvasti jätma, kogenud leina ja sellest väljatulekut, lõpetanud töötamise, elanud juba palju aastaid üksi ja võtnud kokku julguse ja uudishimu, et täiel rinnal elu nautida. Raamat oli sedakorda täpselt minule mõeldud, olin küpseks saanud.

Stig Claessoni raamatust saab lugeda:

  • elust ja armastusest, soovist iseseisvalt toime tulla, vajadusest mitte kaotada uudishimu ja elutahet, vajadusest hoolitseda iseenda ja teiste eest, julgusest otsida uusi kogemusi, valmisolekust armastada ning mitte mõelda oma vanusele;
  • meestest ja naistest, kes võivad olla erinevad ega pruugi üksteist mõista, aga kes ka auväärses vanuses teineteisest puudust tunnevad, sest loodus on nii seadnud;
  • truudusest ja truudusetusest, loomingust ja kohusetundest, inimese juurtest ja mälestustest;
  • kaotustest, surmast kui elu osast ning julgusest elada ja mitte alla anda.

Lugeda polnud lihtne, sest see sundis mind iseendasse vaatama. Teisalt oli lugu humoorikas – enda üle naermise oskus on aastate lisandudes parim viis eluga toime tulla.

Raamatututvustust ajendas mind kirjutama novembrikuine Põhjamaade kirjanduse nädal ja uudishimu päev 17. novembril.

***

Ilmunud: Kultuurileht, 2021 

Tõlkinud: Ülev Aaloe

Leia e-kataloogist ESTER

Ülle Alt

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik seenior

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga