Patti Smith „Pühendumus“

Patti Smith sündis 1946. aastal Chicagos. Praegu elab ta New Yorgis ja tegeleb kirjutamise, muusika ja visuaalkunstiga. Alguses avaldas ta luuletusi koos muusikalise elemendiga, andis välja muusikaalbumeid ja luulekogusid, seejärel ilmusid tema memuaarid. Eesti keelde on temalt varem tõlgitud „Kõigest lapsed” ja „M-rong”. Patti Smithi luulekogud ja proosateosed teeb eriliseks see, et need on illustreeritud tema enda fotode ja joonistustega.

„Pühendumus” sündis kirjastuse palvest, et Patti Smith paneks kirja pikema essee kirjutamise teemal. Raamat on jaotatud kolme ossa ja eestikeelse väljaande lõpus on tõlkija Paula Taberlandi saatesõna, kus tutvustatakse autorit ja tema loomingut.

Esimeses osas läheb kirjanik kirjastuse soovil Prantsusmaale, et kohtuda seal lugejatega ja kirjutada raamatutesse autogramme. Teine osa on näiliselt täiesti eraldiseisev jutustus noorest tütarlapsest, kelle kireks on uisutamine. Tütarlaps on Eestist pärit, aga sõja puhkedes välismaale saadetud. Ta ei tunne oma vanemaid, sest nood jäid Eestisse ja pole enam kardetavasti elus. Tüdruk elab mõnda aega koos tädiga, kes lõpuks samuti lahkub. Tütarlast ei huvita miski peale uisutamise, kuni tema tee ristub mehega, kes lubab neiule, et ta saab alati oma huvialaga tegeleda. Tüdruk lähebki mehe juurde elama, aga mitte miski ei lähe nii nagu planeeritud. Kolmandas osas on Patti Smith taas Prantsusmaal, sedakorda Albert Camus’ suvemajas Lourmarinis, kus ta tutvub kirjaniku poolelijäänud romaani „Esimene inimene” käsikirjaga.

Raamatus põimuvad autori reisimuljed teda mõjutanud raamatute ja filmidega. Tema suureks mõjutajaks on olnud näiteks Martti Helde linateos „Risttuules”, mis on ilmselt andnud inspiratsiooni tüdruku loole. „Pühendumuses” kirjeldabki autor seda, kuidas kõik ümbritsev teda inspireerib ja loominguks muutub. „Pühendumus” on kirjutatud rikkalikus poeetilises keeles, tõlge on suurepärane ja lugu on voolav, raamat haaras kohe kaasa. Minu jaoks oli väga huvitav saada osa kirjaniku loomeprotsessist – kirjanik pühendas mind kiivalt varjatud saladusse.

***

Ilmunud: Kultuurileht, 2022

Tõlkinud: Paula Taberland

Leia e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga