Maarja Paesalu „Ehtsa elu maik. Palverännak maailma äärele“

Selles armsas ja soojas raamatus kirjeldab Maarja oma 2014. aasta palverännuteekonda Camino de Santiagol. Kes veel ei tea, siis Camino de Santiago on Hispaanias asuv sajandeid vana palverännutee, mille läbimiseks on mitmeid erinevaid võimalusi – rajad võivad alata näiteks Portugalist, Lõuna-Hispaaniast või Hispaania-Prantsuse piiri äärest, aga välja jõuavad ikka pühasse Santiago de Compostela linna. Santiago de Compostela katedraal rajati Jeesuse jüngri Jaakobuse hauale ja on Jeruusalemma ja Rooma kõrval tänapäeval üks olulisemaid kristlikke palverännusihtpunkte. Maarja valis rändamiseks 760-kilomeetrise teekonna ja läbis selle kolmekümne kahe päevaga.

Teos on mõnus ja kaasahaarav lugemine kõigile, kes armastavad rändamist, tundmatuid radu ja võõraid kultuure. Kindlasti on see raamat vajalik ka neile, kelle mõtteis mõlgub camino läbimine, kuid kes kõhklevad, kuidas seda ette võtta. Loogeldes vaimusilmas Maarjaga kaasa, suutsin teekonda elavalt ette kujutada ja selle mõttes ise läbi teha. Igapäevane kilometraaž, mis jäi tihti 25+ kilomeetri peale, oli tõeliselt imekspandav. Läbi kõrvetava päikese ja vihmatormide liiguti püha linna poole, kaaslasteks juhuslikud inimesed üle ilma, kes kõik olid tulnud sama teekonda käima, igaüks neist omamoodi armsalt esindamas meie maailma mitmekesisust.

Mulle meeldis väga lugeda Maarja tähelepanekuid inimeste kohta ja samuti tema sisekaemusi. Eks pikk rännutee annabki võimaluse igapäevasel üleliigsel sagimisel tagaplaanile vajuda ja alles jääb see, mis on oluline. Humoorikalt kirjeldatud juhtumised panid mind korduvalt naeru pugistama, kuna kujutasin iga situatsiooni ja osaliste emotsioone värvikalt ette – Maarja oli osanud neid väga hästi edasi anda.

Kui suvepäikesest on puudu, siis tasub see raamat kindlasti kätte haarata, sest südamesoojus ja hea tuju on garanteeritud.

***

Ilmunud: Pilgrim, 2016

Leia e-kataloogist ESTER

Edith Tiitsaar

Sääse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga