Aleksei Turovski ja Marcus Turovski „Teekond urust templisse“

Isa ja poja Aleksei ja Marcus Turovski raamat on kirjutatud loomadest ja inimestest, täpsemalt erinevate loomade eluviisist ja käitumisest ning sellest, kuidas on need loomad leidnud tee maailma rahvaste mütoloogiasse ja pärimusse. Raamatust saab näiteks teada, et evengide loomismüüdi järgi lõid maailma mammut Seli ja hiigelsuur madu Diabdar. Ämblikest jutustavas peatükis võib lugeda nii kreeklaste ämblikuks muudetud kangrust Arachnest kui ka lakotade ämblik-triksterist Iktomist. Ent kõike ei saa ka ette ära rääkida.

Raamat koosneb temaatilistest peatükkidest, mida võib vabalt lugeda eraldiseisvate esseedena, aga mis moodustavad siiski väga toreda terviku. Teemad on erinevad, ulatudes ühele liigile keskendumisest (eraldi peatükk on pühendatud näiteks rongale) kuni tervete loomarühmadeni. Mõnel peatükil on aga hoopis teistsugune fookus: räägitakse näiteks sellest, kuidas erinevad loomad oma meeli (nt nägemist või kuulmist) kasutavad või milliseid loomi on läbi aegade seostatud kuningavõimuga. Kõike seda saadavad mõnus soe huumor ja Aleksei Turovski illustratsioonid.

Turovskite raamatut saab lugeda mitut moodi. Ühelt poolt on teoses palju sellist, mille üle võib pikalt arutleda ja mõtteid mõlgutada. Samas võib “Teekonda urust templisse” võtta ka kui mõnusat ajaviiteraamatut loomade ja inimeste elust ja tegemistest.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2016

Leia e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogus ELLU

Martin Vaino

Pirita raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga