Mena Suvari „Ülim rahulolu“

Eesti juurtega Hollywoodi näitleja Mena Suvari avameelne ja lõpuni aus elulooraamat on nii kurb ja valus, et mitu korda tekkis tunne, et ma ei saa ega taha seda edasi lugeda, kuid ometi lugesin, sest ei suutnud seda käest panna ega unustada.

Mis olid need asjad, mis Mena eluteed mõjutasid? Ta oli imeilus ja väga andekas ning see avas talle juba 13-aastasena tee modelli- ja filmimaailma. Ta oli usaldav, heatahtlik ja intelligentne. Mena õppis selle maailma reeglid kiirelt ära, käitudes ja tegutsedes nii, nagu temalt oodati. Tal polnud elukogemust ning ta otsis armastust ja mõistmist teistelt inimestelt. Ta püüdis olla tugev ja iseseisev ning jätta ka perekonnale mulje, et temaga on kõik korras, kuigi ei olnud.

Paraku on filmi- ja reklaamimaailm julm. Mena sai kuulsaks, mängis paljudes ülimenukates filmides, teenis palju raha, elas glamuurset elu, kuid pidi sageli leppima ärakasutamise, vägivalla, pettuse ja isegi vägistamisega. Ja kõik see viis ta peatselt narkootikumideni, mis hävitasid, kuid samaaegselt ka aitasid teda. Täiskasvanuks saades püüdis Mena teha elus muudatusi, hoida perekonnaga sidet, leida uusi sõpru ja toetajaid ning abiellus mitu korda, kuid samad elumustrid kippusid ikka ja jälle korduma.

Mena Suvari räägib oma raamatus avameelselt ja üksikasjalikult oma elust ja eksimustest, käsitledes seda kõike õppetundidena ja küpseks täiskasvanuks kasvamise teekonnana. Ta usub kaitseinglitesse, kes on ohtlikes olukordades ta elu päästnud. Raamat annab usku ja lootust, et kõigist olukordadest – ka kõige hullematest – on võimalik välja tulla. Modellindus ja filmimaailm on valdkonnad, kuhu pidevalt satub palju noori inimesi. Ehk on sellest raamatust neile kasu, et nad ei kaotaks iseennast ja suudaks sarnaseid vigu vältida.

Mena Suvari on nüüd 43-aastane. Ta on õnnelikus abielus Michael Hope’iga ja sai 2021. aastal poja emaks. Tema filmide ja telesarjade rida on meeletult pikk ja ta on sellega jätnud suure jälje Ameerika filmiajalukku.

***

Ilmunud: Paradiis, 2022

Tõlkinud: Kertu Niilus

Leia e-kataloogist ESTER

Ülle Alt

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik seenior

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga