Jessikka Aro „Putini trollid“

2017. aastal Vene trollide rünnakute tõttu oma kodumaalt surmahirmus põgenema sunnitud Soome uuriv ajakirjanik Jessikka Aro on viinud aastate jooksul läbi põhjalikke uurimusi Vene Föderatsiooni eriteenistuste infooperatsioonidest nii demokraatlike riikide kui üksikisikute vastu, avaldanud nende põhjal koostatud artikleid ning paljastanud mitmeid operatsioone ja kirjeldanud nende seoseid Kremliga, paljastades tõde kogu maailmale.

Raamatus „Putini trollid“ kirjeldab Jessikka Aro üksikasjalikult ja põhjalikult Vene Föderatsiooni poolt kontrollitud trollivabrikute tegevust ja mõju, vaadeldes sealjuures laiemalt vaenulikku informatsioonilist ja psühholoogilist mõjutustegevust ning lahates selle tagamaid. Autor toob raamatus hulgaliselt näiteid, paljastab seoseid Venemaa presidendi Vladimir Putini suunatud ning kontrollitud luure- ja eriteenistuste tegevuse ning globaalse tasandi poliitiliste, ajakirjanduslike ja sotsiaalsete sündmuste vahel. Näidete hulgast leiab muu hulgas kogu maailma tähelepanu osaliseks saanud operatsioonid, mis toetasid Brexiti läbiviimist, Ameerika 2016. aasta presidendivalimiste kallutamist Donald Trumpi kasuks, Pariisi kollavestide liikumist, ning palju muud uskumatut ja põnevat.

Hirmutava selgusega joonistuvad uuriva ajakirjaniku aastatepikkuse töö tulemusena välja Vene Föderatsiooni poolt vaba maailma ning demokraatlikku maailmakorda ründavad luuretegevused koos info- ja psühholoogiliste operatsioonidega oma tahte ja narratiivi pealesurumiseks. Kuid vastusena ähvardavale ohule tutvustab autor ka positiivseid arenguid ja ettevõtmisi, tuues avalikkuse ette erinevaid kogemuslugusid erinevaist maailma paigust, sh näiteks ukrainlaste kogukondlikku luure- ja vastutegevust Vene agressioonile ja ründavale propagandale. Raamatut lõpetades jääb tunneli lõpust siiski paistma valgus – parim relv Putini vaenulike infooperatsioonide ja psühholoogilise mõjutamise vastu on tõde. 

Jessikka Aro uurimusi on hinnanud ka eri riikide valitsused ja luureringkonnad, sh Ameerika Ühendriigid, ja teda kutsutakse sageli oma uurimistulemusi tutvustama ning temaatilisi loenguid andma. Raamatut on soovitanud lugeda ka Kaitsepolitseiamet.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2020

Leia e-kataloogist ESTER.

Tallinna Keskraamatukogu praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga