Ira Levin „Rosemary laps“

Ira Levini hirmujudinaid tekitav teos „Rosemary laps“ kuulub kindlasti õuduskirjanduse paremiku hulka. Raamat ilmus esmakordselt eesti keeles juba 1990. aastal mugavas taskuformaadis, kuid teose värskeim versioon avaldati 2023. aastal.

Kui tavaliselt oleme harjunud, et jubejuttude tegevustik leiab aset sügavas metsas gooti stiilis uhkes häärberis, siis antud teose tegevustik toimub keset New Yorgi prestiižset elamurajooni. Noored ja edukad Rosemary ja Guy kolivad Bramfordi kortermajja, mille kohta kohalikud elanikud sosistavaid jubedaid kuulujutte – näiteks olevat maja keldrist leitud vastsündinud beebi laip. Kuid noorpaari need lood ei kõiguta, nemad sisustavad oma aega luksusest pakatava korteri uhkemaks muutmisega ja elavad aktiivset seltsielu. Rosemary jääb õige pea rasedaks ja noored ootavad õhinal oma esiklapse sündi. Neile kleepub külge veidrikest vanapaar – Castevetid, kes elavad nendega samal korrusel. Ühelt poolt tunnevad noored, et Castevetide huvi lämmatab neid, kuid samas pole neil ka südant keelduda ühistest õhtusöökidest, kuna tegemist on suhtlusvaeguse käes kannatavate vanakestega.

Rosemaryle tundubki tema elu esialgu roosiline ning isegi liiga ilus, kuid raseduse kulgedes hakkab naine end päev-päevalt füüsiliselt järjest halvemini tundma. Lisaks kummitab Rosemaryt mälestus õõvastavast vahejuhtumist, mille osas ei suuda ta selgusele jõuda, kas see toimus unes või ilmsi. Rosemary hakkab järjest enam kahtlema, kuidas ta rasedaks jäi ning kas lapse isa on ikka Guy… Lugejat hakkab närima kahtlus, kas Rosemary on raseduse tõttu muutunud paranoiliseks või on tema hirmudel siiski tõsi taga. Raamatu tegevustik püsib viimaste lehekülgedeni parajalt pingeline ja teose grande finale mõjub lugejale veidi šokeerivalt.

Kuigi tegemist on juba üpris ammu kirja pandud looga, leian siiski, et teos on nii meisterlikult ja tempokalt kirjutatud, et ka tänapäeva lugeja saab korraliku elamuse osaliseks. Soovitan seda raamatut lugeda ennekõike õuduskirjanduse fännidel (näiteks kui on meeldinud raamatud nagu „Frankenstein“ ja „Kummaline lugu dr. Jekyllist ja mr. Hyde’ist“). Kui „Rosemary laps“ pakub elamust, soovitan järgmiseks lugeda Carlo Gebleri „Ravi“.

***

Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2023

Tõlkinud: Martin Kirotar

Leia e-kataloogist ESTER

Kelli Pullisaar

Haabersti raamatukogude juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga