„Vee puudutus“ (DVD)

Mehhiko filmirežissöör Guillermo del Toro, kes on tuntud oma sürrealistlike fantaasiafilmide poolest, mille keskmes on koletised („Paani labürint“, „Hellboy“), on tulnud välja järgmise, seekord kauni armastuslooga inimese ja amfiibmehe vahel. 

Filmi sündmustik leiab aset külma sõja aegses Ameerikas 1960. aastate alguses ning jutustab loo tummast naisest Elisast, kes töötab koristajana ühes valitsuse üliturvatud laboris. Tööpostil olles avastab ta asutuse salajaseima uurimisobjekti – Amazonase jõest püütud inimesesarnase kahepaikse olendi ning nende vahel tärkab tavatu armastus. 

Muinasjutulises maagilise realismi võtmes loodud filmis võib näha mitmeid muinasjuttudele kohaseid elemente. Nii on esindatud näiteks hea ja kurja võitlus, milles pahalane pole sugugi see, keda algselt meile serveeritakse. Samuti käsitletakse romantilisi suhteid inimese ning esmapilgul ohtlikuna tunduvate müstiliste olendite vahel.

„Vee puudutus“ nomineeriti 2018. aastal Oscaritele 13 kategoorias, millest pälvis lausa neli – parima filmi, parima lavastaja, parima filmimuusika ning parima kunstnikutöö preemia. Ka Kuldgloobustel võitis linateos nii parima lavastaja kui ka parima filmimuusika auhinna.

Film on kindlasti saadud tunnustusi igati väärt – tegemist on ühe tõeliselt lummava ja omapärase looga, millele kaunis pildikeel ja muusika veel omakorda maagilisust lisavad. Film suutis esile tuua terve rea emotsioone, olles ühtepuhku liigutav ja südantsoojendav, samas ka närvikõdi tekitav, kohati lausa julm ja mõtlemapanev. Kõigele lisavad veel vürtsi ka humoorikad kõrvaltegelased ning omanäolised ja mitmetahulised karakterid. Tegu pole kindlasti traditsioonilise armastusfilmiga ning ilmselt pole see ka igaühe maitsele, kuid see on ideaalne vaatamine neile, kes hindavad ilusa loo sees ka üllatavaid ja kummalisi elemente ning vapustavat fantaasiat.

Film on mittesoovitatav alla 16-aastastele. 

***

Arvustused:

https://kinoveeb.delfi.ee/artikkel/81194977/arvustus-parima-filmi-ja-rezissoori-oscarid-voitnud-vee-puudutus-on-armastuskiri-filmikunstile

https://www.theguardian.com/film/2018/feb/18/the-shape-of-water-review-guillermo-del-toro-sally-hawkins

https://www.rogerebert.com/reviews/the-shape-of-water-2017

https://www.rollingstone.com/movies/movie-reviews/the-shape-of-water-review-guillermo-del-toros-girl-meets-monster-romance-is-a-gem-127453/

Leia e-kataloogist ESTER

Anette-Johanna Kadakas
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga