„Metsa Kene: Estonia meets Amazonia“ (CD)

„Album „Metsa Kene – Eesti kohtub Amazonasega on kahe teineteisest geograafiliselt väga kauge põliskultuuri ebatavalise ühtesulamise tulemus. Meie rahvastel on aga üks oluline ühisnimetaja – esivanemate sügav lugupidamine oma põlismetsade suhtes.“ – Eduardo Agni, projekti produtsent

Tegemist on seega palju rohkema kui muusikaalbumiga – see on Eesti pärimust ja Brasiilia põlisrahvaste muusikat ja traditsioone ühendav kultuuriprojekt. 15 muusikapalast koosneva CD-plaadi juurde kuulub ka pea 100-leheküljeline raamat, mis tutvustab projekti sisu ja annab põgusa ülevaate Amazonase vihmametsast ning seal elavatest hõimudest, kelle eluolust aitavad paremat aimu saada ka arvukad illustreerivad pildid. Lisaks saadab iga kuulatavat pala kirjeldus selle rahva kultuurist, laulu tähendusest ja sõnadest.

Brasiilia põlisrahvaste traditsioonilised laulud on helialbumil interpreteeritud mitmete tuntud Eesti muusikute poolt, sealhulgas Liisi Koikson, Jarek Kasar, Mari Kalkun, Puuluup, Mick Pedaja ja paljud teised. Albumi väga mitmekülgsest repertuaarist leiab nii põiminguid eesti regivärssidega, mõnusaid palasid kitarri saatel kui ka näiteks räpi- ja džässivõtmes lugusid. Kõlab nii eesti kui ka sealsete põlisrahvaste keeli ning iidsetele rituaalilauludele lisavad põnevat tooni traditsioonilised eesti rahvapillid nagu torupill, parmupill ja kannel.

Tegu on erakordse ja paeluva kogumikuga, kus iga pala suudab üllatada ning selle erilisuse ammutamiseks vajab kindlasti mitmekordset kuulamist. Albumis kõlav maagiline häälte ja helide sümbioos, mida ilmestavad taustal kõlavad loodushelid, viib justkui meditatiivsele helirännakule sügavale vihmametsa. Album täitis ilmselt kõiki soovitud eesmärke: harida ja silmaringi avardada, pakkuda mõnusat lõõgastavat kuulamist ja panna ka mõtisklema põlismetsade ja -kultuuride väärtuse ning püsimajäämise üle.

„Album „Metsa Kene on midagi enamat kui kahe rahva ja kultuuri kohtumine – see on elu, looduse ja loovuse pühitsus.“ – Eduardo Agni

***

Leia e-kataloogist ESTER

Anette-Johanna Kadakas
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga