„The Royal Collection“ (DVD)

Rež. Jamie Muir

BBC üheksaosaline sari tutvustab meile Briti monarhia nelja viimase põlvkonna igapäevaelu ja saavutusi, mis on märkimisväärsed eriti nüüdisajal, mil monarhiad on enamasti lagunenud.

Kuidas kujutab Victoriat ette tänapäeva kinopublik, kes on vaadanud Netflixi seriaali „Victoria“ õrnast väheste vigadega laps-kuningannast? Kuninganna Victoriat ja prints Alberti näidati omal ajal kui inglise perekonna musterpaari, kes veetsid aega lastetoas ja olid tavainimesele viktoriaanliku ajastu eeskujuliku perekonna sümboliks. Ajalehtedes avaldatud pildikesed Victoriast koos lastega lõigati välja ja raamiti. Tänu hoolikalt kujundatud illustratsioonidele seostati neid perekondliku rahu ja hoolitsusega. Selline kuvand oli rahva poolehoiu võitmiseks ning hoidmiseks hädavajalik, kuna inglise perekondadel oli raske end seostada kodukeelena saksa keelt rääkiva valitsejannaga, kelle mees oli pealegi veel puhastverd sakslane.

Tegelikus elus polnud ei Albert ega Victoria musterlapsevanemad. Albert oli küll kasvatustegevuste suhtes fanaatiline, kuid tema pühendumuse kõrval ilmutas end tihti liigne nõudlikkus ja peaaegu et julmus. Victoria seevastu sekkus laste eraellu peale Alberti surma lausa maniakaalse piirini, püüdes neid enda võimuses hoida niikaua, kui vähegi võimalik. Tema kirjavahetusest täiskasvanud tütardega paistabki võimuahne naisterahva üleolev suhtumine, kuid ka äärmuslik pühendumus surnud Alberti mälestusele.

Kuningas George’i ja kuninganna Mary abielu ei olnud küll niivõrd kirglik kui Victoria ja Alberti oma, kuid selles oli omal kohal üks äärmiselt oluline komponent – stabiilsus. Sõjajärgsel ajal, mil Suurbritannias olid leegitsemas saksavastased meeleolud ning vene monarhia koos nõbu Alexander II-ga hävitatud, otsustas kuningas George V tagada oma positsiooni ja järglaste jaoks stabiilsuse, muutes Saksi-Coburgi dünastia nime Windsoriks.

Kuningapere püüdlused oma koha säilitamisel lähevad vastuollu sellega, mida soovis Edward VIII, kes oli väga isikupärane inimene ega tahtnud oma iseloomu monarhia ja perekonna säilimise nimel grammigi painutada. Ta abiellus Wallis Simpsoniga – mitmeid kordi lahutanud naisega – ning loobus kuninglikust tiitlist. Selline pretsedenditu käik šokeeris perekonda, sealhulgas Edwardi kokutavat venda troonipärijat George VI-t, kes ei soovinud kuningaks saada ega osanud hirmsaimaski unenäos ette näha, mis saatus teda ees ootab. Edward VIII-l, kes pühendas end armastusele, ei raugenud siiski himu krooni järele. Kui tuli välja tema sõjaaegne suhtlus sakslaste ja Adolf Hitleriga, kelle abil ta lootis saada uuesti Suurbritannia kuningaks, lõi see kuningapere järjekordselt rivist välja. Püüdlus sakslastest kaugeneda sai uue hoo George VI ja eelkõige Elizabeth II ajal.

Sarja kolmas osa pühendub suures osas Elizabeth II kroonimisele. Kroonimistseremoonia ettevalmistuste hämmastav põhjalikkus ja intervjuud seal osalenutega näitavad sündmust vaatajatele kui üht tähendusrikkamat brittide tänapäeva ajaloos. Omal ajal oli tegemist täiesti ennekuulmatu ettevõtmisega, sest kroonimissaali paigutati kaamerad ja lihtrahval lubati televisiooni vahendusel saada osa pühast kroonimistseremooniast. Kuningapere inimlikustumine tõi kaasa nii häid kui halbu külgi. Rahvale südamelähedasemaks ja tuttavamaks saades muutusid nad mõnes mõttes kuulsuste klassi kuuluvateks objektideks, keda kaameratega taga ajada.

Ent BBC sari, mille keskmes on kuningapere järjestikused püüdlused brittidele südamelähedaseks saada ning oma saksa päritolust kaugeneda, tunnustab kokkuvõtlikult siiski Briti kuningliku Windsori dünastia missiooni suurt õnnestumist: nad on säilitanud monarhia veel tänapäevalgi, on seejuures reaalselt võimupositsioonil ning säilitanud ka oma varad. Sari jutustab hämmastava loo võitlusest monarhia nimel, näidates kuningapere intiimset poolt: erinevaid abielusid, mis hoiavad monarhiat koos, kui ka neid, mis seda lammutavad. Ajalooline taust aitab vaatajal sügavamalt mõista tänapäevaste kuningaperede elusid ning mõelda, millist hinda peavad valitsejad monarhia säilitamise eest maksma ning milline roll jääb nende pereliikmetele, kes end süsteemist vabaks rebivad.

***

Leia e-kataloogist ESTER

Annika Lindok
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga