Siire Vanaselja „Uueks loomine“

Sageli koguneb koju hulk erinevaid riideesemeid, mis on väikseks jäänud või ei leia enam sihtotstarbelist kasutust. Taolisi terveid ja puhtaid rõivaid saab viia teisele ringile näiteks uuskasutuskeskustesse. Aga kui tegemist on esemetega, mis on olnud eriliselt armsad, on üheks võimaluseks anda neile uues vormis uus elu. Siire Vanaselja raamat „Uueks loomine“ ongi üks selliste ideede pakkuja.

Raamatu peatükid on jaotatud materjalide kaupa. Näiteks kirjeldatakse, mida saab teha kardinast, laudlinast, vanadest froteerätikutest või „põlvest nõrgaks jäänud“ teksadest. Kõik materjalid on viimse kui ribani ära kasutatud. Nii on teise ringi kauplusest leitud kauni mustriga kardinatest õmmeldud lihtsalõikelised kleidid emale ja tütrele (nagu „Heliseva muusika“ filmis), järelejäänud tükkidest on aga valminud pisikesed suvised kotid, lipsud, peapaelad ja prossid ning viimastest tükikestest tillukesed kõrvarõngad. Kõigi ideede juures on üksikasjalikud juhendid ja õpetused, mis on arusaadavad ka vähese õmblusoskusega inimesele.

Iga projekti juures on armsad emotsionaalsed kirjeldused sellest, kuidas üks või teine ese raamatu autorini jõudis ning kuidas tekkisid taaskasutuse ideed. Siire Vanaselja on ise öelnud: „Iga kord, kui kasutame juba olemasolevat materjali, hoiame kokku ressursse, mida läheks vaja täiesti uue materjali tootmiseks.“ (lk 10)

Raamat pakub uusi mõtteid ning innustab asjadele oma kätega uut elu andma, sest iga selliselt valminud ese on omanäoline ja kordumatu.

***

Ilmunud: Varrak, 2022

Leia e-kataloogist ESTER

Anu Sepp

Sõle raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga