Nina LaCour „Yerba Buena”

Tunnistan ausalt üles: mina võtsin Nina LaCouri teose „Yerba Buena” lugemisse, sest see tundus kirjeldusest tore-lihtne armastusromaan suviste puhkuste kõrvale. Juba esimese peatükiga sai selgeks, et nii libedalt selle raamatuga ikka ei lähe, aga pettumuse asemel leidsin ennast loosse aina rohkem pühendumas.

Teos keerleb kahe naise – Sara ja Emilia – oleviku ning mineviku ümber. Sara on noorena kodust põgenenud, kuid nüüdseks oma elu Los Angeleses uuesti üles ehitanud hinnatud baaridaamina. Emilia on aga peale oma kolmanda bakalaureusekraadi pooleli jätmist, justkui ise teadmata, mida elust otsib, floristiks sattunud neiu. Nende juhukohtumine restoranis nimega Yerba Buena on mõlema naise jaoks tähendusrikas alguspunkt armastusloole, mille kaudu leiavad nad nii iseenda kui ka teineteise.

Enim üllatas mind teose juures LaCouri kirjelduste meisterlikkus, selle loo tegevust kujutasin lugedes küll ette kõigi viie meelega. Sara kodukoha metsa sambla pehmus. Emilia lapsepõlve Kreooli toidu lõhnad. Yerba Buena restorani majakokteili maitsebukett. Emilia vanaema maja räämas väljanägemine. Sara hääle kõla kodust põgenedes oma väikest venda kaasa kutsudes. Kõik need ja rohkemadki detailid sulandusid raamatu lehtedelt imeväel minu kujutlusse. Teose vormist võiksin jäädagi muljetama, kuid lõplikult võitis mu südame siiski raamatu sisu. Mõlema peategelase teekond iseenda leidmiseni, oma minevikuga silmitsi seismise ja paljude emotsionaalselt valusate hetkede läbielamisega oli ühtviisi südantlõhestav ning samas inspireeriv ja kaunis. LaCouri loodud sündmustik haaras kaasa ja tegelased olid sundimatult sümpaatsed. Arvan, et iga inimene suudab mingil viisil samastuda eksinud olemise ja oma mineviku pelgamisega. Hoiatusena olgu välja toodud, et teos keskendub kohati üpris süngetele teemadele nagu sõltuvused, lähedaste surm ja seksuaalvägivald.

Keerulisest temaatikast hoolimata oli teos minu jaoks siiski ilmatuma ilus. Kuigi ma ei saanud oma oodatud juustust romantikat, sain hoopis lugemiskogemuse täis nii pisaraid kui naeru, mis jääb minu mõttesse ja südamesse veel kauaks.

“Yerba Buena” on ameerika kirjaniku Nina LaCouri esimene teos täiskasvanutele. Eelnevalt on ta välja andnud mitu auhinnatud ja lugejate poolt palavalt armastatud noorteromaani (Tallinna Keskraamatukogust võib eestikeelsena leida neist näiteks teose „Meiega on kõik korras”).

***

Ilmunud: Rahva Raamatu Kirjastus, 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Ingrid Tamm

Laagna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga