Jojo Moyesi „Tähtede jagaja“

Inglise kõrgklassi piiride ja ootuste käes vaevlev Alice Wrigth otsustab abielluda ameeriklase Bennetiga, lootes saada rohkem vabadust ellu. Ameerikasse jõudes ja alustades Bennettiga igapäevaelu, mõistab Alice, et esmapilgul kirglikult armunud peigmees on hoopis teistsugune inimene. Äi on konservatiivne ja despootlik ning kohalik kogukond ei taha Alice’it omaks võtta.

Alice leiab pääsetee kohalike hulgas taunitud naise Margery O’Hare’i abil, kes tegeleb rändraamatukogu loomisega. Rändraamatukogu eesmärk on tutvustada raamatuid vaestele. Kohalik kogukond ei kiida seda heaks, kuid lisaks Margeryle ning Alice´ile leidub veel naisi, kes julgevad ületada neile ettenähtud piire. Alice leiab raamatukogust endale uued sõbrad ja saab tunda armutu maailma karmust. Seeläbi õpib ta tundma ennast ning leiab julguse olla tema ise.

Lugeja rändab koos vaprate naistega mägedes ning talub kogukonna halvustavaid pilke, aga heldib, kui loeb lastest või täiskasvanutest, kes on saanud võimaluse nautida kirjanduse maailma.

„Tähtede jagaja“ on lugu julgetest, oma ajastust ettepoole vaatavatest naistest. Tähtsal kohal on kirjasõna levitamine ning teadmine, et miski pole olulisem kui ustav sõber.

Autor Jojo Moyes on eesti raamatusõpradele tuttavaks saanud menukiga „Mina enne sind“ ning selle järgedega, aga minu arvates on „Tähtede jagaja“ veelgi parem. See on hingeminev, kohati humoorikas ja samas ka vahel nukker romaan sellest, et me ise peame olema piisavalt julged maailma paremaks muutmisel.

***

Ilmunud: Rahva Raamatu Kirjastus, 2022

Tõlkija: Pilleke Laarmann

Leia e-kataloogist ESTER

Maria-Kristiina Pert

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga