Juhan Voolaid „Eesti tänapäevased muinasjutud”

Jõulude lähenedes tekkis mul soov lugeda midagi muinasjutulist ja vaat kuidas vedas – uudiskirjanduse riiulilt vaatas mulle vastu Juhan Voolaidi vastilmunud „Eesti tänapäevased muinasjutud”. Raamatukirjelduski tundus intrigeeriv. Tekkis kohe küsimus, kuidas need Vanapagan, Soome Tark ja muud muinasjututegelased tänapäeva maailmaga kokku sobida võiksid. Nii see raamat mulle näppu sai ja kuraditosin lõbusat muinasjuttu said nagu niuhti loetud.

Voolaidi muinasjuttude peategelased – ahne naine, vaene üliõpilane, aus ettekandja jt – on kõigile äratuntavad arhetüübid, kelle käitumisest võib leida nii mõndagi millega samastuda. Iga tegelane käitub oma oskuste ja moraalide järgi ning saab muinasjutuloogika kohaselt teenitud palga. Minu jaoks oli värskendav üle pika aja lugeda jutte, mis toimisid ilusasti valemi järgi – häid ootab hea ja kurjasid paha. Päris elu ja sellest lähtuvalt ka enamus ilukirjandust on nii ilmatuma keeruline ja ebaõiglane, aga muinasjutus on kõik selge! Eriti praegu, kus kogu maailma kurjus ja katastroofid on meist vaid kliki kaugusel, leidsin sellest lihtsast muinasjutumaailmast vähekestki katarsist.

Lood leiavad aste Eesti linnade tuttavail tänavail ja paigul. Palgatööline eksib Tartus Tammelinna tänavarägastikku, Soome tark soovitab Vanapaganat otsida Kalamajast ja maailma lõpp asub Võrus Nöörimaal. Kui tavalised muinasjutud leiavad aset ammusel aal seitsme maa ja mere taga, siis nende lugude kohaspetsiifilisus muutis need minu jaoks ainult sedavõrd muhedamateks. Kui ikka Vanapagan tõmbab Tigutorni maa küljest lahti ja sellega Tartu kohal vehib, tuleb üks ütlemata ere kujutluspilt ette.

Voolaid on osanud muinasjututegelased ja nende fantastilised teod sujuvalt tänapäeva maailma konteksti sobitada. Tundub kuidagi üpris loogiline, et Vanapagan sõidaks suure musta maasturiga Tallinna nimetu ööklubi ette neidusid varastama. Minu lemmiktegelaseks sai ses kogumikus aga alati vaid Facebooki vestlustes esinev Soome Tark, kelle nõu abil leidsid mitu raamatu tegelast plindrist väljapääsu. Muhe nõu ja aus tagasimaksete süsteem tunduvad igati sümpaatsed, kuigi praeguses majandusseisus 100 eurot juba enne nõuande kättesaamist välja käia tundub tõesti muinasjutuline käitumine. Siiski tekkis minuski soov Soome Targaga Facebooki teel emotikone vahetada.

Kokkuvõttes igati sümpaatne ja muhe muinasjutukogumik, mille lugemine tõstis korralikult tuju. Karl Martin Sinijärve sõnul võiks tolle kogumiku juba praegu Kreutzwaldi kõrvale riiulisse pista. Pean tõdema, et minulgi käis peast läbi idee, kuidas koolijütsid võiksid kirjanduse tunnis neid tänapäevaseid lugusid ennemuistsete juttudega koos analüüsida. Niisiis soovitaks eriti soojalt teost kõigile eesti keele ja kirjanduse õpetajatele!

***

Ilmunud: Kuuloom OÜ 2023

Leia e-kataloogist ESTER

Ingrid Tamm

Laagna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga