Jennifer Ackerman „Geniaalsed linnud”

Raamat „Geniaalsed linnud” on ilmunud sarjas „Looduse lood”. Tegemist on väga põhjaliku ja paeluva teosega, mis toob lugejani palju põnevaid fakte ja huvitavaid vaatlustulemusi lindude kohta. 

Tõepoolest, linnavurlena ma lindudest väga palju ei teadnud, kuid see raamat andis aimu, kui huvitav saab üks linnuelu olla. Raamatut lugedes saab teada, millised linnud oskavad kasutada keerukaid tööriistu, kui palju mõjutab linnu edasist elu tema lapsepõlve pikkus, miks viirpapagoid nii hästi erinevaid hääli matkivad, kas lindudel on empaatia. Samuti oli huvitav lugeda, kuidas lindude kurgust ikkagi see hääl valla pääseb ja kuidas linnud nii hästi orienteeruvad ka keerulistes tingimustes.

Mind hämmastasid näited osade lindude ülihea mälu kohta. Näiteks põhjatihased peidavad oma toitu tuhandetesse peidukohtadesse ja mäletavad kuni kuus kuud oma peidukohtade asukohti. Põhjalikult on kirjutatud ka esteetikast. Näiteks lehtlalindude lehtlate meisterdamise ja kaunistamise kohta, mida nad ei tee mitte tibude üleskasvatamiseks, vaid emaste lindude ligimeelitamiseks. Ja milline vaatemäng see kõik kokku on! Nutikus ja uue elukeskkonnaga kohanemine on samuti märksõnad, mis iseloomustavad selles raamatus kirjeldatud linde. Mõnes linnas võib näiteks varblase pesadest leida isegi suitsukonisid, mis pidid edukalt tõrjuma parasiite. Kliimamuutuste tõttu on osad rasvatihased ka oma munemise ja pesitsemise aega nihutanud, et järglaste koorumine oleks samal ajal, kui röövikud oma nukkudest välja tulevad. Kahjuks kõikidel lindudel ei ole nii kerge kliimamuutustega kohaneda, seega koputatakse ka raamatus südametunnistusele, et peame selle probleemiga tõsiselt edasi tegelema. 

Soovitan raamatut lugeda kõikidel, kes tahavad rohkem lindude maailmast teada saada. Kes teab, äkki peale raamatu lugemist võib ka varese kraaksumine olla meeldiv heli, mida kuulata. 

***

Ilmunud: Tänapäev 2018

Tõlkinud: Helen Urbanik

Leia e-kataloogist ESTER

Leia e-raamatukogust ELLU

Margarete Pruus

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga