Gina Viliūnė „Veretöö kingsepa töökojas: timuka õpipoisi esimene kohtuasi“

Tuleõnnetus võtab noorukeselt Adaselt isa, kodu ja unistuse õppida õigusteadust. Tulest rikutud näo ja vigase jalaga poisike ei leia ulualust mujal, kui kauge sugulase juures, kes on Vilniuse timukas. Ignatius ravib terveks poisi jala ning võtab Adalbertase hiljem oma õpipoisiks.

Esimene süüasi toob aga kohtupinki teenijatüdruku Benigna, keda kahtlustatakse oma kingsepast isanda mõrvas. Kas veenavad Adast neiu kaunid silmad või hoopis aus ja lahke olek, igatahes soovib noormees tütarlapse tapmissüüdistusest vabastada. 

Veretöö uurimise taustal kirjeldatakse raamatus asjatundlikult ja detailselt 16. sajandi Vilniuse olustikku ja selle värvikaid elanikke. Eriti ilmekalt avaldub timuka sotsiaalne staatus – pole teist sama kirglikult vihatud, kardetud ja põlatud ametimeest linnas, olgugi, et tema ametipost on loodud linnakodanike eneste julmade tegude karistamise tarvis.

„Veretöö kingsepa töökojas” on esimene raamat ajalooliste kriminaalromaanide triloogias, mille Gina Viliūnė on pühendanud armastatud sünnilinna Vilniuse esmamainimise 700. aastapäevale. Igas raamatus toob kirjanik lugejani erinevast seisusest linnakodanike elu. Eesti keeles saab lugeda ka sarja teist osa  „Lõks kaupmehetapjale”. Kolmas raamat, kus Adasel tuleb leida Vilniuse kalmistul tapetud aadlimehe mõrtsukad, on tõlkimisel.

***

Ilmunud: Hea Lugu 2022

Tõlkija: Tiina Kattel

Gina Viliūnė „Veretöö kingsepa töökojas: timuka õpipoisi esimene kohtuasi“ e-kataloogis ESTER

Ingrid Lestsepp

Kalamaja raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga