Vera Krõžanovskaja-Rochester „Vaarao ja prohvet“

Reisime ajas tagasi ja leiame endid Ramses II aegsest Egiptusest. Vaarao imekaunis õde Termutis ja juudisoost skulptor Itamar on teineteisesse meeletult armunud. Kuid see on keelatud armastus, tunne, millel pole tulevikku, sest juute peeti selle aja Egiptuses ebapuhasteks ja heidikuteks. Aga armastusel on omad reeglid ja maailma sünnib juurde üks poisslaps. Laps, kelle saatuseks on muuta ajaloo kulgu…

Jutustuse ülesehitus on äärmiselt huvitav. Ühte ja sama sündmust vaadeldakse kolme erineva tegelase silmade läbi. Jutustajad on vaarao õde Termutis, templi maag Pinehas ja vaarao usaldusväärne ihukaitsja Necho. Iga järgneva jutustusega suudab autor imetlusväärselt muuta lugeja arusaamu, muljeid ja suhtumist nii tegelastesse kui ka sündmustesse. Mis ennem tundus ilmselge, omandab järgnevas loos hoopis teistsuguse varjundi. Huvitav on kõrvalt iseenda suhtumise muutusi jälgida. Nii muutub lugejagi raamatu tegelaste kõrval omamoodi mängukanniks autori käes.

Väga soovitan selle romaani lugemist alustada raamatu lõpus olevast autori tutvustusest. Tegu on äärmiselt ekstravagantse daamiga ja temast loetu aitab märgata mõningaid tähelepanu väärivaid nüansse raamatus.

***

Ilmunud: Legend 2022

Vera Krõžanovskaja-Rochester „Vaarao ja prohvet“ e-kataloogis ESTER

Pille Mölder

Eestikeelse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga