„Ajalugu piltides = History in Pictures = История в картинках“

Raamatukogud pakuvad palju põnevaid ja kvaliteetseid raamatuid uudishimulikele lugejatele, kes soovivad saada rohkem teadmisi Eesti ajaloost ja kultuurist. Need raamatud on eriti kasulikud meie riigi välismaalastest külastajatele. Tartus ilmus 2023. aastal imeilus kolmkeelne raamat „Ajalugu piltides”. Raamat tõmbab kohe tähelepanu suurepäraste ja detailsete illustratsioonidega, mis on tehtud sinistes ja rohelistes värvides. Piltide värvivalik pole juhuslik: sinised pildid kirjeldavad Eestis toimunud sündmusi ning rohelised maailmasündmusi.

Kuigi raamat on kolmkeelne, on inglise ja vene tõlge tehtud vaid väikesest alusest tekstist, mis räägib lühidalt toimunud sündmusest. Suuri illustratsioone tõlgendavad aga ainult eestikeelsed sõnad ja fraasid. See aitab just eesti keeles palju põnevat inimeste mineviku elust õppida. Raamatust saate teada, millega inimesed tegelesid, kuidas valmistasid erinevaid asju (näiteks nöörijälgedega kaunistatud savipotte), mis on vanade tööriistade nimetused, millised asjad on säilinud tänapäevani ja palju muud.

Raamatus saab ajalugu alguse perioodilt 11 000–9600 eKr. Kuna raamat on uus, kirjeldatakse kõiki sündmusi tänapäevani. Näiteks on raamatus mainitud koroonaaega. Rikkalik ajaloo ülevaade annab aimu erinevatest eluperioodidest nii Eestis kui ka mujal maailmas. Tänu sellele võib võrrelda, mis ja millal oli ilmunud, tehtud, ehitatud, leiutatud. Näiteks esimeste kiirtoidurestoranide tulek, kino suurel ekraanil, esimene perioodika, raha jne.

Soovitan seda raamatut nii täiskasvanutele, noortele kui ka keskvanuse lastele. Selged pildid ja eesti sõnade valik aitab neil ajalugu paremini mõista ning meelde jätta.

* * *  

Ilmunud: Tartu: Eesti Rahva Muuseum 2023

Joonistanud: Siiri Taimla-Rannala

Koostanud: Tõnno Jonuks jt

Vene ja inglise keelde tõlkinud: Kaspar Jassa

„Ajalugu piltides = History in Pictures = История в картинках“ e-kataloogis ESTER

Elina Slycko

Võõrkeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga