Maria Turtschaninoff „Pärandmaa“

Maria Turtschaninoff on juba kogenud soomerootsi kirjanik. Ta on kirjutanud varem noorteromaane ja „Pärandmaa“ on tema esimene täiskasvanutele mõeldud teos.

Tegemist on ajaloolise suguvõsa looga, mis kirjeldab elu 400 aasta jooksul. Sündmused algavad 17. sajandil, mil Rootsist saabub Soome meesterahvas Matts, kes rajab endale metsa ja soode keskele popsikoha ja jääb sinna elama. Vaja on ka metsa- ja soomaid põlluks harida. Matts saab varsti aru, et soolas elab midagi haldjalikku, mida ei tohi rikkuda. Nii hakkavad inimesed, loodus ja selles peituvad maagilised olendid kooskõlas elama.

Raamat koosneb episoodidest, kus elu vaadatakse alati uute tegelaste silme läbi. Kui vahetuvad tegelased, vahetuvad ka tekstiliigid; vahepeal kulgeb lugu päevikumärkmete või kirjadega. Aja jooksul peame kohtuma sõdade, haiguste ja nälja-aastatega, aga talu ja pärandmaa püsivad suguvõsa käes ning aitavad inimesi elus hoida. Raamatus on tegelasi väga palju ja vahepeal oli raske mäletada, kes on kes ja millised sugulussuhted on nende vahel. See ei häirinud siiski mind. Ma mõtlesin, et sama moodi me ise ka ei mäleta kõiki vanu sugulasi. Võib-olla oled kuulnud mõnda nime, aga ei mäleta täpselt, kas ta oli nüüd vanavanaema õde või hoopis vanavanavanaema õetütar.

Raamat kajastab hästi seda, kuidas aja jooksul muutub inimese ja looduse suhe ning kuidas müstilisus vähehaaval jääb kaugemale inimeste argielust, kuigi see ei kao kuhugi. See näitab ka, kui tähtis loodus on inimese elus ja kuidas me sellega kooskõlas elama peaksime.

Suur tähtsus raamatus on soomaal. Eesti ja Soome kuuluvad mõlemad Euroopa kõige rohkemate soodega kaetud maade hulka ja seetõttu tundub raamat kindlasti tuttav ka Eesti lugejale.

 ***

Ilmunud: Rahva Raamatu kirjastus 2023

Tõlkija Tõnis Arnover

Maria Turtschaninoff Pärandmaa e-kataloogis ESTER

Elina Hokkanen

Seinäjoe raamatukoguhoidja, Tallinna Keskraamatukogu praktikant

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga