Kimmo Takanen „Murra tundelukke“

Kimmo Takaneni raamat „Murra tundelukke“ on teos, mida soovitaksin igal täiskasvanul kord elus läbi lugeda. Soome terapeut ja koolitaja Takanen käsitleb tundelukke kui lapsepõlves ja noorukieas õpitud kahjulikke viise käituda, mõelda ja tunda. Lapsepõlves ja noorukieas õpitud tunne ja kogemus kandub edasi inimese täiskasvanuellu ning rasketes olukordades kasutame me just neid samu käitumismalle, mida kasutasime ka lapsepõlves, kui kogesime sarnast olukorda või tunnet.

Takanen toob välja 18 tundelukku, mida inimene täiskasvanuna kasutab (alistumine, nõudlikkus, emotsionaalne tõkestatus, hülgamine, pessimism, sõltuvus, läbikukkumine, kaitsetus, hülgamine, tunnustuse otsing, ohvrimeelsus, klammerdumine, õigustamine, karistatavus, puudulik enesekontroll, tundevaegus, ohvrimeelsus, kõrvalejäetus) ning avab nende tundelukkude tagamaid. Ta selgitab, kuidas on saanud alguse nende kahjulike tunnete ja käitumisviiside tundmine ning õpetab neid adekvaatselt täiskasvanuna vaatlema ja lahti laskma.

Minu arvates viib raamat inimese selge äratundmiseni, miks ta satub alatihti sarnastesse olukordadesse tööl, suhetes või muudes elurollides. Just lause „Ma alatasa satun sellisesse olukorda“ või „Mul alati läheb nii“ viitab tundelukule. Läbi korduvate raskete situatsioonide tahab tundelukk inimese teadvuses avalduda, et inimene saaks oma lapsepõlves kogetud negatiivse tunde lõpuks ometi läbi elada ja lõpuni tunda. Ta peab teadvustama enda tundelukku ja sellega lõppeb ka elu häiriv ning piinav mustri, mis tundub igavikuliselt inimest saatvat.

Soovitan seda raamatut soojalt inimesele, kes on valmis võtma sülle enda lapsepõlve mina ning täna, täiskasvanuna, valmis oma lapsminale selgitama tundeluku olemust ja lohutama teda.

***

Ilmunud: Varrak 2018

Soome keelest tõlkinud Toomas Tallo

Kimmo Takanen „Murra tundelukke“ e-kataloogis ESTER

Signe Mägist

Nurmenuku raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga