John Steinbeck „Hommikupool Eedenit“

Teos võtab täitsa sõnatuks. Minu jaoks oli see juba teistkordne lugemiselamus, mis mingil imelisel viisil oli veel parem kui esimene kord. Raske on sõnadesse panna, mida Steinbecki sõnad minuga teevad. Tema lood on huvitavad, aga kõige säravam osa raamatust on tema mitmekülgsed ja keerulised karakterid. Steinbecki võlu peitub tema erakordses oskuses näidata lihtinimese raskusi ja tõelisi tundeid, varjamata midagi.

„Hommikupool Eedenit“ on kahe perekonna lugu 19.sajandi lõpust ja 20. sajandi algusest. Sajandivahetuse keerdkäikkude hulka kuuluvad nii sõjad kui ka tehnilised edasiminekud, mille taustal üritavad lihtsad inimesed elada ning leida midagi, mille nimel elada. Peamiselt päikselise ja kuiva California piirides aset leidev lugu keskendub suurele iiri perekonnale Hammiltonidele ning värskelt sinna kolinud Traskide perele. Kasvame suureks lastega ja vananeme vanematega. Mitme generatsiooni loo keskmes ongi inimhinge ja moraaliküsimused. Kas ja millisel määral on inimesel vaba valikut? Kui palju oleme me oma isa nägu ja kuidas vabaneda nende kammitsatest? Kas väärtuslikum on aus ja raske põllutöö või unistuste realiseerimine? Kui raske on muuta oma mina ja määratud saatust?

Kahe perekonna ajalugu viib meid läbi lihtsate ja inimlike lugude. Paljude lood on tuttavad meile meie oma suguvõsadest, nende kannatused ja rõõmud omad meilegi. Siiski on selles palju võõrast, mis tutvustab meile huvitavat perioodi kauge maa ajaloos, kus autor ise üles kasvas.

„Kogu oma ebakindluse juures olen ma kindel, et oma nõrkuste pealmiste kihtide all tahavad inimesed olla head ja tahavad olla armastatud. /—/ Mulle näib, et kui teil või minul tuleb valida kahe mõtte või teo suuna vahel, peaksime meeles pidama oma surma ja püüdma elada nii, et meie surm ei tooks maailmale rõõmu.“ (lk 509)

Soovitan teost soojalt kõigile, kes soovivad midagi ehtsat ja sügavat, midagi, mis haarab endasse ja ei lase lahti. Raamat, mis jääb lugejat saatma. Selle mahukus võib ehmatada alguses nii mõndagi, aga mõtlikud lood ja mõtisklused nõuavad oma hinna, nii et raamat sobib hästi pikemaks lugemiseks.

***

Ilmunud: Varrak 2022 (2001)

John Steinbeck „Hommikupool Eedenit“ e-kataloogis ESTER

John Steinbeck „East of Eden“ e-kataloogis ESTER

Ellika Eero

Eestikeelse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga