Joonas Sildre „Värviline Mägi. Graafiline romaan Konrad Mägist“

Illustraator Joonas Sildre graafiline romaan „Värviline Mägi“ võtab sõnas ja pildis kokku olulisemad pöördepunktid ühe esimese eesti modernistliku maalikunstniku Konrad Mägi elus ja loomingus. See on noore kunstniku kujunemislugu saja aasta taguses Eestis. Rahutus, mis pani sisuliselt algharidusega ja sotsiaalselt marginaliseeritud noort käsitöölist otsima edu Peterburis ja Pariisis, on Sildre loos keskse tähtsusega. Seesama sisemine rahutus, mis ärgitas Mägi kultuurilisele aktiivsusele ning kujundas temast poliitiliselt radikaalse vasakpoolsuse ja küllap pani hiljem huvituma ka esoteerilistest praktikatest. Sildre näitab isiklike kriiside argist valu ja ülevat sidet loodusega ikka käsikäes, näidates Mägi võimet töötada hästi siis, kui side loodusega põhjustab temas emotsionaalse afektiseisundi.

„Värviline Mägi“ on visuaalselt leidlik ja mitmeplaaniline, kohati justkui animeeritult jooksev lugu, mis kannab edukalt edasi Mägi painavaid tundeid ning meeleolusid. See on ka lugu kunstnikku käivitava jõu leidmisest ja kaotamisest, üks jäädvustus paljudest võimalikest. Sildre joonistatud raamatu lehitsemise kõrvale soovitan otsida välja ka Mägi enda loodusmaastikud, et kirjeldatud loomislugude tähendust ja rõhutatud värvimaagiat paremini mõista.

Sildre on varem avaldanud graafilise romaani „Kahe heli vahel“, mis jutustab Arvo Pärdi esimestest muusikalistest otsingutest alates lapsepõlvest kuni sundemigreerumiseni 1980. aastal.

***

Ilmunud: Konrad Mägi Sihtasutus 2023

Joonas Sildre „Värviline Mägi. Graafiline romaan Konrad Mägist“ e-kataloogis ESTER

Ando Naulainen

Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga