Nicola May  „Väike külaturg”

Tegemist on Nicola May uue sarja esimese raamatuga. Varem on samalt kirjanikult ilmunud sari „Väike nurgapood”, mis on osutunud väga populaarseks.

Mis on selle kirjaniku edu fenomen? Arvan, et üks põhjus on see, et tema tekstid on lihtsad, kerged ja argipäevase sisuga, saame end tema raamatute tegelastega samastada ja nende probleemidele kaasa elada. Enamik tegelasi on siirad, aga on ka erandeid – ilma paheliste tegelaskujudeta muutuksid need lood igavaks.

Nagu teistes May raamatutes, on ka siin tegemist ühe saladusega ja põnevust jätkub lõpuni välja. Üritame ära arvata, kes on see salapärane isik, kes peategelasele Karale pika toreda reisi korraldab, mille käigus Kara ennast paremini tundma õpib: „Kes oleks teadnud, et Kara Moon reisib teisele poole maakera ja õpib end armastama, avastama, mida tähendab sisemine vabadus, ja ka seda, et tal on valikuvõimalus.” (lk 301)

Raamat on kirjutatud vaimukalt, mitmete koomiliste seikadega. Eriti tore oli lugeda, kuidas Kara kass nimega James Bond ringi tormas ja mitmesuguseid esemeid koju tassis. Ühel päeval viis ta minema Kara endise elukaaslase kilpkonna, väntsutas teda siia-sinna ja lõpuks naasis sellega kõige ebasobivamal hetkel koju.

Karat ümbritsevad küll südamlikud ja abivalmis inimesed ning tema sugulased on toredad, aga arvatavasti hakkavad järgmistes raamatutes toimuma sündmused, mis tema elukorralduse taas segi paiskavad. Võimalik, et Kara saab teada midagi oma päritolu kohta. Tema kaugel elav ema tundus esimeses raamatus veidi kummaline ja salatsev, nii et järgmistes osades saame Kara seiklustest ja tegemistest kindlasti edasi lugeda.

***

Ilmunud: Pegasus, 2022

Tõlkinud: Marge Paal

Leia e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets

Tallinna Keskraamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga