Hiro Arikawa „Kassid, kes valvavad meie üle“

Hiro Arikawa raamat „Kassid, kes valvavad meie üle“ on omanäoline kogum autori sulest varasemalt ilmunud „Rändava kassi kroonikate“ harulugudest. Raamat viib lugeja kaasa tavaliste Jaapani inimeste ellu, mida aitavad mõtestada kassid oma lihtsa elutarkusega.

Lühijuttude süžeed võivad pealtnäha tunduda lihtsakoelistena, kuid üsna pea kooruvad nendest välja mõtlemapanevad mõistujutud. Liigutavate või lapselikult naerma panevate lugude taga peituvad õpetussõnad, mis kipuvad mõnikord argimurede keerises ununema. Raamat räägib sõprusest, armastusest vanemate ja pere vastu, aga ka leinast ning kaotusest. Kassid, kes meid salaja jälgivad, annavad võimaluse vaadata inimsuhteid kõrvalseisja pilgu läbi ning peegeldavad samal ajal lugeja emotsioone ja kogemusi. Krutskeid täis või vastupidi stoilise rahu ja intelligentsiga loomakesed toovad peresid kokku ja aitavad mõista neid, keda on valesti hinnatud.

Arikawa on meisterlikult kirjeldanud elu kõige ilusamaid ja valusamaid momente. Just viimastest, mis kujutavad endast pigem raskemat teemavalikut, on autor suutnud jutustada kui paratamatutest eksistentsiaalsetest küsimustest, mis kuuluvad elutee juurde samamoodi nagu sünd, suureks kasvamine ja vanadus. Nende tsüklite ajal sammuvad tegelastega kaasas kassid, kes muudkui imestavad inimese aegluse üle, märkamata sealjuures omaenese kiiret elu ja hääbumist. Iga lugu poeb salamisi hinge ning võtab veidike aega, et sellest taastuda ja selle üle järele mõelda, enne kui saab järgmise juurde asuda.

Minu jaoks õpetas teos kõige enam seda, et inimeseks olemine on universaalne kogemus. Loomadega rääkimine, justkui saaks nad meist aru, ning lapsepõlve unistused lemmikloomast on ilmselt kõigile vähem või rohkem tuttavad kogemused. Ent olemaks suur kassisõber, peab olema eelkõige suure südamega. Kasside austust ei saa osta, vaid see tuleb välja teenida ning ainus viis selleks on lasta loomal olla selline, nagu ta on. Arvan, et igaüks leiab raamatust endale mõne kassi, keda hinges kanda. Olen üdini tänulik, et just see raamat minu riiulile jõudis.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2022

Tõlkinud: Margit Juurikas

Leia e-kataloogist ESTER

Eleonor Kalamets

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga